Znamenitosti na Jadranu

 

Znamenitosti na istarskoj obali:

 

Nacionalni park Brijuni nalazi se nasuprot mjesta Fažana i sastoji se od 14 otoka i otočića. Zahotokbrijunivaljujući svojoj bogatoj flori i fauni Brijuni su 1983. godine proglašeni nacionalnim parkom. Dva najveća otoka su Veli i Mali Brijun. Na Brijunima postoje mnoštvo kulturno-povijesnih ostataka od kojih su najpoznatiji rimski dvorac sa termama, venerin hram, bizantski kastrum, bazilika Sv. Marije te crkva Sv. Germana. Autohtono raslinje i prostrane livade čine Brijune idealnim mjestom za razgledavanje divljih životinja koje slobodno pasu, kao što su srndači, jeleni loparari i sl. Osim životinja koje slobodno pasu livadama na Brijunima se može posjetiti i safari park u kojem žive zebre, lame, slonovi, indijska goveda… Za nautičare je posebno zanimljiva uvala Sv. Nikole na Malom Brijunu koja je nova destinacija u brijunskom arhipelagu.

Limski Fjord je zaljev između gradova Rovinja i Vrsara i nalazi se na zapadnoj obali istre. Limski kanal dobio jelimskikanal ime po latinskoj riječi „limes“ što u prijevodu znači granica, jer je u rimskom razdoblju baš na tom području prolazila granica između talijanske i dalmatinske provincije. Limski kanal je danas poznat po svom uzgajalištu školjaka. Kanal je dug nekih 10-tak kilometara i okružen je strmim liticama. Na području Limskog kanala nalazi se Romualdova pećina. Glavna dvorana pećine visoka je do šest metara a dugačka oko 100 metara. Pećina je svojevrsni fenomen iz razloga što se ukrasi nalaze samo na lijevoj strani pećine, dok je desna strana prazna. Uz Romualdovu pećinu na Limskom kanalu nalazi se i Gusarska spilja, no njoj je moguće pristupiti samo s mora. Ime je dobila po gusarima koji su se u prošlosti u njoj skrivali. Morsko podmorje te limski krajolik, danas su dio prirodnog rezervata koji je pod zaštitom. More je izvrsne kakvoće te vrlo čisto, što pogoduje uzgoju školjaka (posebice dagnji i kamenica) te mriještenju i uzgoju riba.

Stari grad Rovinj, odnosno njegova srednjevjekovna starogrstarigradrovinjadska jezgra uzdiže se na poluotoku. Skučeni prostor staroga grada uvjetovao je zbijenu gradnju uskih kuća, uličica te trgova. Zbog svoje posebnosti, karakterističnih srednjevjekovnih struktura i očuvanosti, grad je 1963. godine proglašen spomenikom kulture. Starogradsku jezgru Rovinja krase kamene, stoljećima istrošene uličice te skalinade koje, kroz volte preko trgova, poput labirinta vijugaju uz male, uske i šarene kućice. Na vrhu staroga grada Rovinja nalazi se crkva Sv. Eufemije, zaštitnice grada. Izrađena u venecijanskom stilu svojom pozicijom i veličinom čini Rovinj prepoznatljivim.

Eufrazijeva bazilika u Poreču jedan je od najljepšEufrazijeva bazilikaih ranobizantskih spomenika umjetnosti na Sredozemlju. Izgrađena je za vijeme biskupa Eufrazija u 6. Stoljeću. U bazilici možemo razgledati arheološke ostatke, vrijedne sakralne spomenike i mnoštvo mozaika iz starokršćanskoga, ranobizantskog i srednjovjekovnog doba. Ranokršćanski mozaici iz 5. stoljeća kao što su prikaz Krista, te likovi mučenika i mučenica i Bogorodice na prijestolju, zadivljuju finom izradom i ostali su sačuvani. Najstariji mozaici datiraju iz 3. stoljeća, te uz ostale mozaike čine dio najljepših sačuvanih djela bizantske umjetnosti. Kompleks Eufrazijeve bazilike predstavlja svjetski značajan povijesni spomenik što potvrđuje i činjenica da ga je UNESCO 1997. godine uvrstio u svjetsku kulturnu baštinu.

Pula (Amfiteatar, Slavoluk Sergijevaca-Zlatna vrata, Augustov hram, Kaštel-Mletačka utvrda) je najveći grad Istarske županije, koji leži na jugozapadnom području istarskog poluotoka i koji se razvio podno sedam brežuljaka (Monte Zaro, Monte Serpente, Monte Ghiro, Monte Magno, Monte Paradiso, Monte Rizzi i Monte Vidal). Pula je administrativni centar Istre još od rimskoga doba. Rimljani su istarski poluotok zauzeli 177. prije Krista i timepula započeli proces romanizacije, koji je i danas vidljiv. Nakon pobjede cara Oktavijana kod Akcija 31. prije Krista grad je razoren i opustošen, no ubrzo je obnovljen. Rimljani su u gradu izgradili vodovod i kanalizaciju i utvrdili grad bedemom s deset vratiju, od kojih su neka i danas očuvana kao što su: Slavoluk Sergijevaca, Herkulova vrata i Dvojna vrata. Dvojna vrata jedna su od nekoliko vratiju preostalih nakon rušenja gradskih zidina 2. stoljeća, Herkulova vrata izgrađena sredinom 1. stoljeća prije Krista i najstariji su sačuvani spomenik rimske arhitekture u Puli. Na zaglavnom kamenu isklesana je glava Herkula, koji je bio zaštitnik antičke Pule, i njegova toljaga. Grad Pula najpoznatiji je po svojim sačuvanim antičkim rimskim građevinama od kojih je najpoznatiji amfiteatar iz prvog stoljeća, šesti po veličini u svijetu, popularno zvan Arena i jedan je od najbolje sačuvanih antičkih amfiteatara. Druge dvije značajne i dobro očuvane antičke rimske građevine iz 1. stoljeća su trijumfalni luk-Slavoluk Sergijevaca i Hram Rome i Augusta, koji je sagrađen na forumu za vrijeme vladavine rimskog cara Augusta. Augustinski Forum sagrađen je u 1. stoljeću neposredno blizu mora. Postoji vrlo velika vjerojatnost da su se na forumu održavale gladijatorske borbe prije nego li se izgradio rimski amfiteatar. Na vrhu središnjeg brežuljka starog grada smjestio se Kaštel zvjezdolikog oblika s četiri bastiona. Sagradili su ga Mleci u 14. stoljeću, nad ostacima rimskog Kapitolija, prema planovima francuskog vojnog arhitekta Antoinea de Villea. Od 1961. u Kaštelu se nalazi Povijesni muzej Istre, dok se na jugoistočnim padinama, mogu vidjeti ostaci kazališta iz 2. stoljeća.

 

Znamenitosti na kvarnerskoj obali:

 

Stari grad Rab utemeljen je prije više od 2.000 godina. Rab je jedan od prvih gradova rimske pokrajine Dalmatia.starigradrab Od 3 stoljeća prije nove ere pa sve do 6 stoljeća Rab je bio dio Rimskog carstva, te je u tom razdoblju dobio epitet “FELIX” odnosno “FELIX ARBA” , što u prijevdu znači “SRETAN RAB” koji je Rim dodjeljivao samo zaslužnima i onima čiji je važan utjecaj trebalo pohvaliti. Rimski car Octavian August proglasio je Rab “municipiumom” i dodijelio mu samostalnost. Za današnji izgled Raba zahvalna je romanika, te je tako Rab sa svojim crkvama, zvonicima i palačama pravi romaničko- renesansni gradić, a činjenica da su 3 romanička zvonika, od ukupno 4 na tako malom prostoru, jedinstvena je u Hrvatskoj. Najstariji zvonik je onaj Sv. Antona koji datira iz 1181. godine. Visoki zvonici, sakralna zdanja, knežev dvor, loža, Gornja ulica, park, ruševine Sv. Ivana, crkva Sv. Marije i mnoštvo uskih ulica i uličica u današnje vrijeme u cijelosti su sačuvane.

Opatijska rivijera svojom prekrasnom arhitekturom, raskošnim parkovima i bogatom hotelskom i ugostiteljskomopatijskarivijera ponudom, nezaobilazno je odredište u svako doba godine. Opatijsku rivijeru, čije je središte Opatija, čine i obližnja atraktivna turistička središta: Volosko i Ika, Ičići i Lovran, te Medveja i Mošćenička Draga koji su jednako privlačni, svaki sa svojom pričom, osobnošću i prepoznatljivim manifestacijama, te su povezani 12 km dugom šetnicom, odnosno lungomarem. Bilo da ste pobornik šetnji, pješačenja ili planinarenja, u opatijskoj rivijeri oni su ugodni u svako doba godine. Uređivanje šetališta započinje 1885. godine kada se počinju otvarati i prvi hoteli u Opatiji, a dovršava se u 1889. godini kada je Opatija proglašena klimatskim lječilištem. Šetalište je spojeno s Lovranom 1911. godine.

Senjska tvrđava služila je kao vojna utvrda uskocima za obranu grada Senja te za napade na turke i mlečane. Utvrda je sagrađena 1558. godine na brdu Nehaj, pod nadzorom kapetana i generala hrvatske Vojne krajine Ivana Lenkovića te kapetana Herberta VIII. Auersperga Turjaškog. Utvrda, ili kula Nehaj sagrađena je od materijalakulanehaj razrušenih crkava, samostana i zgrada izvan zidina po zapovijedi generala Lenkovića radi djelotovorinije obrane i kako se u njima ne bi mogli utaboriti neprijatelji. Nehajska utvrda je kockastog oblika, sa vanjskim zidovima debljine od 2 – 3 metra sagrađenim od tesanih kamenih blokova. Zidovi se prema vrhu sužavaju, te završavaju kruništem u kojemu je pet malih kutnih kula. U zidinama se nalazi oko stotinu puškarnica i 11 velikih topovskih otvora. U prizemlju utvrde nalaze se ognjište a uokolo prostorije za vojnike i oružje. Na prvom katu bile su smještene prostorije za časnike i zapovjednika tvrđave, dok je na drugom katu bila smještena topovska bitnica od 11 teških topova. Vrh utvrde služio je kao vidikovac sa kojega su straže promatrale prilaze Senju s kopna i mora, te primale signale od svojih suradnika s otoka i obale. Sa vrha tvrđave pruža se predivan pogled na hrvatsko primorje i otoke, te na planine Gorskog kotara, Učku i Velebit.

Mali i Veli Lošinj su otoci na Kvarnerskoj obali Jadrana i pružaju se 31 km u smjeru sjeverozapad – jugoistok.losinj Otok Lošinj je umjetno razdijeljen kanalom na dva dijela na predjelu Privlaka, mjestu gdje je Lošinj najuži. U prošlosti su Cres i Lošinj bili jedan jedinstveni otok koji je vrlo vjerojatno u rimsko doba umjetno odvojen prokopanim kanalom kod Osora, te su tako nastala dva otoka kako bi se skratio put. Cijeli otok prepun je šetnica te biciklističkih i planinarskih staza duž sjevernog i južnog dijela. Od morskih životinja najvažnije je spomenuti dupine za koje je lošinjski akvatorij proglašen rezervatom, prvi takvog tipa na Mediteranu. Turistička ponuda na otoku obuhvaća: kupališni turizam, sportski (razni ronilački centri, jedrenje, ribolov, jogging, biciklizam, jahanje, letački sportovi, kuglanje, tenis, nogomet), lječilišni (klima i morski aerosol, wellness centar, talasoterapija) te nautički (marina sa 150 vezova).

Stari grad Cres obiluje prirodnim ljepotama i veoma upečatljivom razlikom između njegovog sjevernog i južnoga dijela. Na sjevernom dijelu prevladavaju strme stijene i guste hrastove šume, dok je južni dio prepun pašnjaka i goleti. Jedna od znamenitosti Cresa svakako je neobična prirodna pojava – slatkovodno jezero Vracresna. Njegova zanimljivost je ta što je njegova razina ispod razine mora. Uz zanimljiv pejzaž, za kojeg se brine centar za zaštitu prirode, valja spomenuti i malobrojnu populaciju bijelih supova koji su autohtona vrsta na otoku. Šetnjom po otoku možete naići na raznolike zanimljivosti poput jako uskih uličica, uređenih labirinata te plaže za pse. Na mjestu gdje leži današnji grad Cres u antičko doba nalazila se utvrda Crepsa. Na otoku postoje tragovi iz raznih razdoblja, odnosno iz grčkog, rimskog i bizantskog. Stara gradska jezgra bila je opasana zidinama sve do početka 20. stoljeća. U grad se ulazilo kroz glavna gradska vrata ukrašena mletačkim lavom, koji je uklonjen krajem 18. stoljeća nakon pada Mletačke republike. Početkom 19. stoljeća porušene su kule na svim ulazima u luku, a početkom 20. stoljeća porušen je i veći dio gradskih zidina. U staroj gradskoj jezgri sačuvan je dio tih zidina, te troja gradska vrata i okrugla kula na sjeverozapadnoj strani grada, koja je služila kao obrana zbog svog položaja. Cres je svojim smještajem u zaljevu prirodno zaštićen sa svih strana, što ga čini idealnom rutom za nautičare.

Stari grad Krk jedno je od najstarijih naselja u Hrvatskoj. U stari grad Krk ulazi se kroz četvora vrata. U zadnjihkrk nekoliko desetljeća Krk se intenzivnije počeo razvijati izvan zidina. Gradske zidine i gradska vrata, izgrađene su u predrimsko doba i ostale na istom mjestu sve do danas i određivale unutarnji raspored grada. Rimljani pripajaju otok Krk svom carstvu te ga prilagođavaju svojim potrebama građenjem termi, hramova te ostalih kulturnih ustanova specifičnog rimskog stila. Ranokršćanska bazilika izgrađena je u 5. stoljeću na mjestu rimskih termi. Vela placa jedini je trg u gradu koji je sačuvao značajke trga. U središtu trga nalazi se šesterostrani zdenac koji potječe iz 16. stoljeća. Najpoznatiji motivi Krka svakako su katedrala i Frankopanski kaštel. Tijekom godina na katedrali su se ocrtavali razni stilovi, od romanike, gotike, renesanse, pa sve do baroka. Frankopanski kaštel nastajao je postupno od više elemenata. Danas ima oblik četverokutne građevine. Na sjevernoj strani ima okruglu kulu, dok se na zapadnom kutu nalazi četverokutna frankopanska sudnica. Na istočnoj se strani, prema moru, također nalazi četverokutna kula, dok je na zapadnoj strani stražarnica.

Vrbnik se nalazi na istočnoj strani otoka Krka, nasuprot Novom Vinodolskom. Smješten je na litici koja se strmovrbnik uzdiže 50-ak metara iznad mora. Područje općine Vrbnik je valovito, a na južnom dijelu brdovito s vrhovima preko 400 m nadmorske visine. Obale su pretežno strme, posebice na južnom dijelu , dok su pristupačnije prema sjeveru. Vrbnik je poznato mjesto po vinogradarstvu te po autohtonoj sorti Žlahtina. Vrbnik je stoljećima bio glagoljaško središte te je u vrbničkom glagoljskom skriptoriju nastao najveći broj danas sačuvanih glagoljskih rukopisa. Svojim slikovitim izgledom Vrbnik privlači mnoštvo posjetitelja svake godine. Šetnjom po Vrbniku svakako se mora pogledati crkvicu sv. Ivana Krstitelja iz 1323. godine, koji je ujedno i zaštitnik Vrbnika, vidikovac sa prekrasnim pogledom, placu Vrbničkog statuta, ostatke zidina koje su nekada okruživale Vrbnik i čuvale ga od napada sa mora.

 

Znamenitosti na dalmatinskoj obali:

 

Grad Zadar nalazi se u središtu istočne obale Jadranskog mora, zaštićen arhipelagom zadarskih otoka. Mnoštvo jezadar1 znamenitosti koje se mogu posjetiti u Zadru, zbog njegove duge povijesti koja seže do antičkih vremena. Neke od znamenitosti koje svakako treba posjetiti su; Crkva Sv. Donata iz 9. Stoljeća koja je sagrađena na ostacima rimskog foruma, ona je ujedno i najpoznatiji spomenik i simbol grada Zadra. Nije se sačuvala u prvobitnom obliku jer joj nedostaje južna prigradnja. Ispod temelja crkve nalazi se pločnik glavnog trga iz rimskog doba – Forum. Uz crkvu Sv. Donata svakako valja spomenuti i katedralu Sv. Stošije koju ukrašava ruža na pročelju te na zabatu glavne lađe manja, naknadno umetnuta, gotička ruža. Svakako treba posjetiti i crkvu Sv. Šimuna na čijem se glavnom oltaru nalazi srebrna škrinja Sv. Šimuna iz 1380. godine. Škrinja je zlatarsko djelo velike vrijednosti i djelo zlatara Franje iz Milana, nastanjenog u Zadru koji je škrinju izradio za relikviju Sv. Šime po naređenju ugarsko-hrvatske kraljice Elizabete. Uz ove poznatije crkve, u Zadru se nalaze još i crkva Sv. Marije, crkva Sv. Krševana, crkva Sv. Šimuna, crkva Gospe od Zdravlja, crkva Svetog Andrije i Svetog Petra, crkva i samostan Svetog Mihovila, crkva Svetog Dominika, te crkva Svetog Ilije Proroka. Gradske zidine (Muraj) su sačuvani ostaci iz rimskog doba. Uz bedeme se nalazi srednjevjekovna “Kapetanova kula”, a najslikovitiji se dio nalazi na južnom dijelu kod lučice “Foše”, gdje se nalaze i Kopnena vrata iz 1543. godine. Prema luci, blizu crkve Sv. Krševana nalaze se i Morska vrata iz 1573. godine. U moderne znamenitostizadar Zadra svakako spadaju “Morske Orgulje” smještene u sklopu zadarske rive u blizini novog pristaništa za cruisere. Prepoznatljive su kao obala u nekoliko redova stepenica koje se spuštaju prema moru. Stepenice se protežu na sedamdesetak metara obale, ispod kojih se nalazi 35 cijevi različitih dužina, promjera i nagiba u kojima se nalaze LABIUMI (zviždaljke) koje sviraju 7 akorda od 5 tonova koji izlaze iz perforiranih kamenih stepenica. Nadomak morskih orgulja nalazi se, također moderna znamenitost, “Pozdrav Suncu”. S ovog se mjesta pruža pogled na Zadarski kanal, otoke i na zalazak Sunca, čija je ljepota u Zadru posebno poznata. Pozdrav Suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive. Staklene ploče postavljene su u obliku kruga promjera 22 metra. Ispod staklenih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom, odnosno sa Suncem. Osim Sunca, poviše Morskih orgulja nalaze se i ostali planeti Sunčevog sustava. Istovremeno sa zalaskom Sunca uključuju se i rasvjetni elementi ugrađeni u krugu te po posebno programiranom scenariju proizvode predivnu svjetlosnu igru u ritmu valova i zvuka Morskih orgulja.

Katedrala Svetog Jakova u Šibeniku (UNESCO-svjetska baština) najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. isvjakovsibenik 16. stoljeća na tlu Hrvatske. Nastanak katedrale obuhvaća tri različite stilsko-razvojne faze odnosno triju različitih arhitektonskih koncepcija; prvi gotički, drugi mješoviti gotičko-renesansi i treći renesansni stil. Podignuta je na južnoj strani središnjeg starog gradskog trga. Jedina je katedrala u Europi izgrađena isključivo od kamena. Poznata je po inovacijama, među kojima su friz od 74 skulpture, kao i uvođenje reljefa Boga Oca s golubicom Duha i anđelima na svodu krstionice. Krstionica je u stilskom pogledu kreativna sinteza dvaju likovnih govora – kasne gotike i rane renesanse. Osim četiriju statua proroka (od kojih su danas samo dvije sačuvane), čijeli je svod ukrašen likovima anđela, glavama kerubina i zadivljujućom glavom Boga Oca. Zbog svojih iznimnih vrijednosti katedrala je 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

Stari Grad Trogir (UNESCO-svjetska baština) smješten na zapadnom ulazu u Kaštelanski zaljev. Trogir leži na malenom otočiću u morskom tjesnacu između kopna i otoka Čiova sa kojima je spojen mostovima. Smatra se jednim od najbolje očuvanih romaničko-gotičkih gradva u srednjoj Europi. Jezgra Trogira okružena je zidinama te dvorcem i kulom. Najznačajniji kulturni spomenik je trogirska katedrala iz 12. stoljeća , čiji je graditelj bio Majstor Radovan. Za vrijeme vladavine ugarsko-hrvatskih kraljeva Trogir doživljava razdoblje velikog prosperiteta te se u to doba grade zidine, kattrogiredrala, samostani i brojne kuće u romaničkom stilu. Znamenitosti koje svakako valja posjetiti u Trogiru su; Trogirska katedrala (Katedrala Sv. Lovre) i Radovanov portal, Velika i mala palača Ćipiko, Sjeverna (kopnena) gradska vrata, Muzej grada, Knežev dvor, crkva Sv. Sebastijana i loža, Benediktinski samostan Sv. Nikole, Dominikanski samostan i Kažotićeva ulica, crkva Ivana Krstitelja i Muzej sakralne umjetnosti, gradske zidine i južna (morska) vrata, crkva Sv. Barbare (Sv. Martina), zgrada osnovne škole, Kaštel Kamerlengo te Kula Sv. Marka. U Trogiru su i danas očuvani osnovni elementi srednjovjekovne strukture utvrđenoga grada, te karakterističan raspored ulica i trgova. Starogradska jezgra grada Trogira jedinstveni je spomenik kulture i stoga je 1997. godine upisana u UNESCO-vu Listu svjetske baštine.

Dioklecijanova palača u Splitu (UNESCO-svjetska baština) je antička palača koju je podigao car Dioklecijan i u njoj boravio od povlačenja s prijestolja pa sve do do smrti. Po svojoj kompoziciji sadrži elemente carske vile, helenističkog grada i utvrđenog vojnog logora (castrum). Dioklecijanova palača jedna je od najznačajnijih antičkih građevina,odnosno slovi kao najveća i najbolje sačuvana kasnoantička palača na svijetu. Budući je palača od Salone bila udaljena 6 km, bila je okružena bedemima. Postojala su četiri ulaza u palaču. Tri sa kopnene i jedan sa morske strane. Cijeli prostor palače bio je podjeljen na dva dijela. U sjevernom dijelu bile su smještdioklecijanovapalacasplitene zgrade za poslugu, vojsku i skladišta. U južnom, raskošnijem dijelu,nalazili su se objekti namjenjeni carskoj obitelji. Zbog raznolikosti palače niti fasade nisu bile jednake. Na sjevernoj fasadi bio je glavni ulaz u palaču s dvostrukim vratima s arhitravom – “Zlatna vrata“, na kojem je ležao luk s nišama u kojima se se nalazili kipovi. Palaču su presijecale dvije široke ulice (cardo i decumanus) koje su završavale četirima vratima: na sjeveru Zlatnim vratima(Porta Aurea), na istoku Srebrnim vratima (Porta Argenta), na zapadu Željeznim vratima (Porta Ferrea) te na jugu Mjedenim (Porta Aenea) koja su vodila prema moru. Od dviju glavnih ulica, cardo je vodio na peristil na čijoj se lijevoj strani nalazio carev mauzolej, odnosno današnja katedrala sv. Dujma. Ta je građevina izvana kvadratnog, a iznutra kružnog oblika, presvođena kupolom. Odatle se pristupalo u carev stan. Šesnaest kula na pročeljnim zidovima prema kopnu daju palači obilježje utvrde. Četiri kule na uglovima kvadratnog su oblika. Po dvije od šest kula osmerokutnog oblika uokviravale su tri kopnena ulaza, dok se šest kula pravokutnog oblika nalazilo između ugaonih i osmerokutnih kula. Do danas su se djelomično sačuvale tri ugaone kule, te samo ostatci osmerokutnih i pravokutnih. Ostaci palače danas su dio povijesne jezgre Splita koja je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi još 1979. godine.

Stari Grad Korčula smješten je na istočnom dijelu istoimenog otoka, nasuprot poluotoka Pelješca.korcula Srednjovjekovna arhitektura Korčule ističe se svojim zanimljivim urbanističkim planiranjem, odnosno tlocrt grada podsjeća na oblik riblje kosti, čime je središnja ulica bila zaštićena od čestih vjetrova oko Korčule. Stari Grad Korčula je nekada u potpunosti bio opasan visokim obrambenim zidom s kulama, a u prošlosti je sa kopnom bio povezan pokretnim mostom. U starogradsku jezgru može se ući kroz dva ulaza – Kopnenim vratima s južne strane gdje je 1391. godine sagrađena gradska kula Revelin, i Morskim vratima sa zapadne strane. U prostorima kule Revelin nalaze se izložbene prostorije u kojima su postavljene odore i mačevi sa viteških igara. Početkom 16. stoljeća, kuće u staroj jezgri dobivaju renesansne ukrase, popločavaju se ulice i trgovi te postavljaju kićeni grbovi i ukrasni stupovi. Valja spomenuti da je Statut grada Korčule iz 13. stoljeća jedan je od najstarijih pravnih dokumenata u ovom dijelu Europe. U središtu stare jezgre grada, sjeverno od Crkve Sv. Marka, smještena je kuća koja je pripadala obitelji Polo za koju se vjeruje da je u njoj rođen putopisac i svjetski putnik Marko Polo.

Stari Grad Dubrovnik (UNESCO-svjetska baština) nastao je izmedu 598. i 615. kada su stanovnici grčke utvrde Epidaurus morali bježati pred napredujucim Slavenima. Dubrovnik, talijanskog naziva Ragusa, prvotno je pripadalo Bizantu, nakon 1205. godine pripada Veneciji, OLYMPUS DIGITAL CAMERAod 1358. do 1526. godine Dubrovnik pripada mađarima. Nakon Turske okupacije Balkana, Dubrovnik postaje nezavisna trgovačka republika podložna Turskoj. Dubrovački stari grad je potpuno okružen zidinama iz kasnog srednjeg vijeka, sa nekoliko kula. Na ulazu u Franjevački samostan s romanesknim klaustrom nalazi se stara ljekarna koja je još uvijek u svom izvornom obliku. Na kraju glavne ulice, ili poznatijeg naziva Stradun, nalazi se palača Sponza iz 16. stoljeća, dok se s njene desne strane nalazi kasnogotička palača – Knežev dvor, koja se gradila od 1435. do 1441. godine i koja je danas dijelom muzej. Katedrala, koja je totalno rekonstruirana nakon potresa, dijelom je renesansni, a dijelom barokni stil.

Starogradska jezgra Dubrovnika obiluje zidinama, kulama, tvrđavama, gradskim vratima, palačama, te crkvama i samostanima. Zaštitni znak dubrovnika svakako su gradske zidine koje su građene od 13. do 17. stoljeća za potrebe obrane i zaštite grada. Zidine su na sve 4 strane svijeta zaštićene utvrdama. Na sjevernom dijelu gradskih zidina nalazi se Kula Minčeta – monumentalna, okrugla utvrda dovršena 1464. godine. Među brojnim graditeljima kulu je gradio i Juraj Dalmatinac. Povod za izgradnju kule bila je vijest o padu Carigrada 1453. godine. Na zapadnom dijelu gradskih zidina nalazi se kula Bokar – utvrda koja se još naziva i Zvjezdan. Kula je građena je od 1461. do 1463. godine prema projektu firentinskog graditelja Michelozzija. Na jugoistočnom dijelu gradskih zidina nalazi se tvrđava Sv. Ivan – utvrda iz 16. stoljeća. Ukulamincetatvrda je štitila ulaz u staru gradsku luku. Tvrđava Sv. Ivan djelo je dubrovačkog graditelja Paskoja Miličevića. Na zapadnom dijelu gradskih zidina nalazi se tvrđava Lovrijenac – utvrda koja se uzdiže 37 m iznad razine mora. Tvrđava je poznata po svojim predstavama, vjenčanjima te kao povijesni simbol otpora Mletačkoj republici. Poznata je još i kao dubrovački Gibraltar. Na istočnom dijelu gradskih zidina nalazi se tvrđava Revelin – utvrda je izgrađena 1462. godine zbog opasnosti napada od turaka. Uz utvrde na gradskim zidinama, na sjevernom dijelu iznad Dubrovnika, na brdu Srđ, nalazi se utvrda Imperial. Na istočnoj i zapadnoj strani nalaze se gradska vrata. Gradska vrata od Pila nalaze se na zapadnoj strani te se kroz njih ulazilo u grad. Sagrađena su 1537. godine. Na njima je bio pokretni most, koji se svake noći zatvarao. Gradska vrata od Ploča služila su za ulazak u grad sa istočne strane. Sagrađena su u 15. stoljeću.

Stari grad Dubrovnik obiluje crkvama i samostanima koje svakako treba posjetiti. Najpoznatija je svakako Dubrovačka katedrala koja je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo. Nastala je na mjestu bizantske i romaničke katedrale, koja je uništena u velikom potresu 1667. godine. Sadašnja barokna katedrala građena je od 1671. do 1713. godine. U katedrali se čuvaju zlatni i srebrni relikvijari, križevi, crkveno posuđe te slike flamanskih, hrvatskih i talijanskih slikara od kojih su najdubrovackakatedralapoznatiji Tizian i Raffael. Uz katedralu valja spomenuti i ostale crkve kao što su crkva sv. Vlaha , franjevački samostan i crkva Male, Dominikanski samostan i crkva sv. Dominika, Isusovački samostan i crkva sv. Ignacija, samostan sv. Klare, crkva sv. Josipa, crkva sv. Nikole, crkva i svetište Gospe od Milosrđa, crkva sv. Spasa, crkva sv. Roka, crkva sv. Marije, Sefardska sinagoga, srpska pravoslavna crkva te Mesdžid – islamski vjerski objek. Uz mnoštvo crkava ovdje se nalazi i mnoštvo palača od kojih je najpoznatija Knežev dvor – nekadšnje sjedište vlade i kneza Dubrovačke Republike a danas kulturno-povijesni muzej, palača Divona tj. Sponza, palača Skočibuha, palača Stay, palača Isusović-Braichi, Palača Ranjina, palača Sorkočević, palača Pucić te palača Trifoni-Đorđić.

Uz crkve i palače svakako treba spomenuti i najveću i najpoznatiju gradsku ulicu – Stradun. Pruža se od ulaza u grad kroz vrata od Pila do trga Luža i karakterizira grad Dubrovnik u cijelome svijetu. Svakako treba posjetiti i veliku i malu Onofrijevu česmu, Orlandov stup, gradski zvonik, sklop gradske vijećnice sa žitnicom i arsenalom, lazarete na Pločama, groblje Boninovo, Porporelu – lukobran i gradsko kupalište, te valobran Kaše. Godine 1979. grad Dubrovnik upisan je na UNESCO-ov popis mjesta Svjetske baštine.