Vjetrovi na Jadranu

 

Najčešće vjetrove na Jadranu čine 3 glavna vjetra: bura, jugo i maestral. Uz ova 3 glavna vjetra na Jadranu se možemo susresti i sa lebićem, vjetrom sa jugozapada. Ti vjetrovi mogu postići olujnu snagu. Smjer vjetra određuje se prema strani vjetra sa koje on puše.ruzavjetrova

Imena iz ruže vjetrova i smjerovi iz kojih oni pušu:

Tramontana: sjeverni vjetar
Burin, Bura : sjeveroistok
Levant: istok
Jugo: jugoistok
Oštro: jug
Lebić, Garbin: jugozapad
Pulenat: zapad
Maestral: sjeverozapad

Tramontana

Tramontana je sjeverni vjetar te je iz tog razloga hladan vjetar i vrlo sličan buri, ali mnogo stabilniji. To je prohladan vjetar umjerene jakosti no ponekad može biti i vrlo jak. Tramontana najčešće puše pri vedrom vremenu, odnosno njegova je pojava vjesnik proljepšanja vremena. Naziv Tramontana u prijevodu znači „vjetar koji puše preko planina“. Taj je naziv za sjevernih vjetrova poznat u mnogim krajevima Sredozemlja.

Bura

Bura je sjeveroistočni i najjači vjetar na Jadranu, puše s kopna preko planina na more, često puše na mahove ibura promjenjiva je smjera. Pošto puše sa planina i nosi hladan, suh zrak, bura glasi kao veoma hladan vjetar. Kao takav, hladan vjetar, bura se okomito spušta sa uzobalnih vrhunaca prema moru, posljedica takvog spuštanja je podizanje vodene prašine koja smanjuje vidljivost . Trajanje bure rijetko prelazi tri dana. Postoje dvije vrste bure: anticiklonalna (poznata po orkanskim udarima, koja nastaje po suhom i vedrom vremenu) te ciklonalna bura (također jaka i dolazi po kišovitom vremenu, ponekad i snijegom). Područja sa jakom burom na Jadranu su: Tršćanski zaljev, Velebitski kanal (poznatija kao senjska bura), Novigradski zaljev, Vinodolski kanal, područja kraj Splita, Šibenika i Makarske, Zuljanski zaljev, ušće Neretve te Risanski zaljev u Boki kotorskoj. Područja sa slabom burom su: zapadna obala Istre, južno područje od Biograda do Trogira te dio od poljičke obale do Dugog Rata, odnosno može se reći da je bura najslabija na mjestima gdje primorske planine ne dostižu visinu iznad 600 metara ili je njihova udaljenost od obale veća od 4 kilometra.

Levant

Levant je istočni vjetar. Porijeklo imena vezano je za talijanski naziv levante, što u prijevodu znači istok, odnosno latinske riječi levare, što bi u prijevodu značilo dizati, uspravljati. Levant ima vrlo često ista obilježja poput bure, odnosno Levant je prijelazni vjetar iz bure u jugo i obrnuto. Najčešće je to umjeren vjetar koji zimi obično puše uz oblačno, vlažno i kišovito vrijeme, ponekad praćen i snijegom. Kada se jačina vjetra znatno poveća onda levant mijenja ime u “levantara”.

Jugo

Jugo je jugoistočni vjetar koji puše duž Jadrana te je uglavnom vjetar koji donosi oblačno i kišovito vrijeme, no možejugo puhati i za vedrim vremenom. Jugo, za razliku od bure, može trajati i duže od tri dana, pogotovo u zimskom razdoblju kad može potrajati i do 10 dana. Jugo, poput bure, može biti anticiklonalno (puše po vedrom vremenu i naziva se još i suho jugo) i ciklonalno (puše po vlažnom vremenu i naziva se još i tamno jugo). Cikonalno jugo može biti orkanske jačine i razviti visoke morske valove, te uglavnom donosi niske guste oblake i obilnu kišu. Uz neke sličnosti sa burom, jugo, za razliku od bure, ne nastupa naglo, ne puše na mahove, te za moreplovce, nije tako opasan vjetar.

Oštro

Oštro je južni vjetar. Porijeklo imena vezano je od latinskog auster, što u prijevodu znači jug. Oštro je vjetar koji je karakterističan po svojoj jačini i kratkom trajanju. Oštro je topao i vlažan vjetar te je uglavnom prijelazna faza između juga i lebića. Slabo oštro se još naziva i loštrin dok je jako loštračina.

Lebić, Garbin

Lebić, ili Garbin, je jugozapadni kratak vjetar, koji često zapuše nakon juga, odnosno često se pojavljuje kao prijelaz iz juga na maestral. Lebić je suh i topao vjetar, koji zapuše kada sredozemna ciklona prijeđe s mora na kopno ( na zapadnom ili središnjem dijelu Hrvatske). Lebić uglavnom ne traje dugo, ali katkad može biti vrlo jak i tada se naziva Lebićada. Ako se za vrijeme trajanja Lebića, uz vedro ili djelomiočno oblačno nebo na zapadu, pojave novi slojevi naoblake, onda Lebić prestaje puhati i dolazi nova ciklona južnog vjetra. Osobito je opasan za plitke luke otvorene prema jugozapadu zbog križanja valova i poplavnog dizanja mora. Na mjestima sa zemljastim ili muljastim sastavom, za vrijeme trajanja Lebića, uglavnom je more zamućeno.

Pulenat

Pulenat je zapadni vjetar i vrlo je rijedak vjetar na našem prostoru. To je prolazan i hladan vjetar koji donosi obilnu kratkotrajnu kišu. Može biti vrlo opasan jer dostiže jačinu do 12 Bf, te se tada naziva pulentada.

Maestral

Maestral je sjeverozapadni ugodan ljetni vjetar koji puše po lijepom vremenu, vedrom nebu i ugodnoj temperaturi.maestral Ljetni Maestral uobičajeno puše svakog dana te počinje oko 8°° sati ujutro, najjači je oko 14°° sati a prestaje oko 18°° sati, pa sve do zalaska sunca. Ako u ljetnom razdoblju Maestral ne puše u uobičajenim satima ili uobičajenom snagom tada je to siguran znak promjene vremena. Ako u razdoblju lošijeg vremena zapuše Maestral, makar na kraće vrijeme, znak je poboljšanja, odnosno promjene vremena. Umjereni je vjetar jačine od 3 do 5 bofora, što ga čini idealnim vjetrom za jedrenje i za ublažavanje ljetnih vrućina. Maestral najčešće puše od proljeća do jeseni, a najjači je u srpnju i kolovozu, te je slabiji na sjevernom Jadranu nego na njegovom južnom dijelu.