O Hrvatskoj…

republikahrvatska

Hrvatska kao vodeća charter destinacija je europska država smještena na jugoistoku Europe, na dodiru Sredozemlja te Srednje i Jugoistočne Europe. Hrvatska se nalazi na sjevernoj zemljinoj polutki između 42° 23′ i 46° 33′ sjeverne zemljopisne širine, te 13° 30′ i 19° 27′ istočne zemljopisne dužine. Hrvatska s površinom od 56.594 km² i stanovništvom od 4,8 milijuna, pripada donjem dijelu ljestvice srednje velikih država Europe. Glavni grad Hrvatske je Zagreb koji je sa svojih miljun stanovnika, gospodarsko, kulturno i političko središte zemlje. Od 01. srpnja 2013. Hrvatska postaje članicom Europske Unije. Vremenska zona Hrvatske je GMT + 1 tijekom zime, te GMT + 2 u ljetnom periodu.

Službeni jezik je hrvatski, pismo je latinično dok je hrvatska valuta kuna. Strana se valuta može razmijeniti u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima, hotelima, kampovima i u marinama. Zaštićena mjesta svijetske baštine u Hrvatskoj su; Nacionalni park Plitvička jezera (1979.), Dioklecijanova palača u Splitu (1979.), gradska jezgra Dhrvatskazastavaubrovnika (1979.), Eufrazijeva bazilika u Poreču (1997.), gradska jezgra Trogira (1997.), šibenska katedrala (2000.) te starogradsko polje na Hvaru (2008.), dok su nacionalni parkovi u Hrvatskoj; Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak, Sjeverni Velebit. Hrvatksa uz zaštićena mjesta i nacionalne parkove ima i parkove prirode; park prirode Biokovo, park prirode Kopački rit, park prirode Lonjsko polje, park prirode Medvednica, park prirode Papuk, park prirode Telašćica, park prirode Velebit, park prirode Vransko jezero, park prirode Učka, park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, park prirode Lastovsko otočje .

Hrvatska je poznata po svojoj pomorskoj tradiciji koju duguje Jadranskom moru. Od svog dolaska na ova područja Hrvati su odmah iskoristili prednosti koje je pružalo more. Hrvatska je međuostalom poznata po svojem plavom moru, turizmu, brodogradnji, ribarstvu i pomorstvu. Hrvatska ima jezera i brežuljke na kontinentalnom sjeveru i sjeveroistoku (središnja Hrvatska i Slavonija kao dio Panonske nizine), pošumljene planine u Lici i Gorskom Kotaru, što spada u Dinaride, kamenitu obalu na Jadranskom moru (Istra, Sjeverno Primorje i Dalmacija). Obala Jadranskog mora nastala je transgresijom (izdizanjem) morske razine za gotovo 100 metara. Tako su sinklinale (udubljenja) postale morski kanali, a antiklinale (uzvišenja) otoci.

Obalu dužine 5.835 km sačinjava 1246 otoka, otočića, hridi i grebena, kao i brojne uvale, prevlake, zaljevi i poluotoci plazeuhrvatskojod kojih su najveći Istra i Pelješac. Ukupna duljina kopnenih granica je 2028 km, a morske obalne crte 5835,3 km. Udaljenost od Savudrije do rta Oštro iznosi 527 km, pa stoga koeficijent razvedenosti hrvatskog dijela jadranske obale iznosi 11,1, što svrstava hrvatsku obalu među najrazvedenije na svijetu. Od 1246 jadranskih otoka, otočića, hridi i grebena njih 1185 nalazi se u Hrvatskoj. Od tolikog broja njih 718 su otoci od kojih je 66 naseljeno. Najveći otok je Krk s površinom od 405,7 km², nakon kojeg slijedi Cres s površinom od 405,2 km². Klima na sjeverozapadu zemlje je kontinentalna, na obali sredozemna, a u planinskom dijelu planinsko-alpska klima. Hrvatska ima dobro razvijene cestovne, zračne i željezničke veze, kako unutar same zemlje tako i s inozemstvom.

Važni telefonski brojevi u Hrvatskoj:
00385 (+385) – Međunarodni predbroj za Hrvatsku

112 – Državna uprava za zaštitu i spašavanje (jedinstveni europski broj za hitne službe)

192 – Policija

193 – Vatrogasci

194 – Hitna pomoć

195 – Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru

1987 – Pomoć na cestama – HAK (za pozive iz inozmestva ili s mobilnog telefona birati 00385 1987)

072 777 777 – HAK stanje na cestama

Hrvatski autoklub (HAK): 00385 1 46 40 800, info@hak.hr – HAK možete kontaktirati 24 sata na dan, svaki dan. HAK Vam donosi informacije o stanju na cestama i morskom prometu, cijene goriva, visini naknade za korištenje autoceste, te savjete o putnim pravcima.

Jadrolinija: 00385 51 666 111, passdept_e@jadrolinija.hr

Putne isprave:

Što se tiče putnih isprava potrebna Vam je valjana putovnica ili drugi dokument za identifikaciju, ukoliko je tako dogovoreno međunarodnim ugovorom. Strani posjetitelji ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku, kako bi se izbjegle bilo kakve neugodne situacije potrebno je provijeriti na web stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Ako ipak trebate vizu za ulazak u Hrvatsku, molimo Vas da kontaktirate Hrvatsku ambasadu u Vašoj zemlji, te tako dobijete vizu za boravak u Hrvatskoj.

Medicinska služba:

U Hrvatskoj postoje bolnice i klinike u svim većim gradovima, dok ambulante i ljekarne možete pronaći i u manjim mjestima. Ako je između Hrvatske i zemlje iz koje dolazite potpisana konvencija o zdravstvenoj zaštiti onda ne plaćate liječničke usluge. Troškovi zdravstvenih usluga za osobe koje dolaze iz zemalja s kojima Hrvatska nije potpisala konvenciju naplaćuju se po cjeniku.

Električni napon (struja) i voda:

Električni napon gradske mreže iznosi 220 V, dok je u cijeloj Hrvatskoj voda iz vodovoda pitka.

Carinske odredbe:

Carinske odredbe Republike Hrvatske usklađene su sa standardima zemalja Europske unije. Unos i iznos strane valute je slobodan, dok je iznos za domaću valutu limitiran do 15.000 kuna. Za robu kupljenu u iznosu većem od 500 kuna moguć je povrat poreza stranim državljanima, odnosno moguće ga je realizirati s potvrdom obrasca “Porezni ček” (Tax check) kod izlaska iz zemlje.